Paj är en bra rätt om man vill förbereda och om man skall bjuda många personer, oftast går det att servera paj både kall, varm och ljummen. Denna gång då vi bjuder till afternoon tea gjorde jag minipajer.
1 stor eller 22 minipajer.
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
1 tsk salt
Fyllning:
1l kantareller
1 stor purjolök
smör
1 tsk salt
Pepparmix
4 ägg
3 dl vispgrädde
3 dl riven ost
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta snabbt ihop mjöl, smör, vatten och salt till en deg. Tryck ut degen i en stor pajform eller 22 miniformar, nagga med en gaffel och klä kanterna med folie så att inte degen på kanterna sjunker ihop när du förgräddar den. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Skär svampen i små bitar och purjolöken i tunna skivor. Fräs svampen purjolöken i smör i en stekpanna, ca 5 min. Krydda med salt och pepparmix. Vispa ihop ägg och grädde. Lägg i svamp, purjolök och ost blandat i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min om det är en stor paj och 20 minuter om det är minipajer. Servera med en sallad.
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
1 tsk salt
Fyllning:
1l kantareller
1 stor purjolök
smör
1 tsk salt
Pepparmix
4 ägg
3 dl vispgrädde
3 dl riven ost
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta snabbt ihop mjöl, smör, vatten och salt till en deg. Tryck ut degen i en stor pajform eller 22 miniformar, nagga med en gaffel och klä kanterna med folie så att inte degen på kanterna sjunker ihop när du förgräddar den. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Skär svampen i små bitar och purjolöken i tunna skivor. Fräs svampen purjolöken i smör i en stekpanna, ca 5 min. Krydda med salt och pepparmix. Vispa ihop ägg och grädde. Lägg i svamp, purjolök och ost blandat i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min om det är en stor paj och 20 minuter om det är minipajer. Servera med en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar