onsdag 4 november 2009

Havregrynslimpor


Detta recept har jag fått av en vän, det är ett jättegott bröd som håller sig fräscht länge.

2 st

3 dl fiberrikt eller vanligt havregryn
6 dl vatten
3 tsk salt
50 g smör
2 msk mörk eller ljus sirap

4 dl kallt vatten
50 g jäst
20 dl vetemjöl

Gör såhär:
Koka en gröt på gryn, vatten och salt. När gröten är färdig tillsätter du smöret och sirapen så att det smälter. Låt grötblandningen svalna till 37 grader (fingervarmt). Smula ned jästen och lös upp den i vattnet i en degbunke och tillsätt grötblandningen. Häll i det mesta av mjölet men spara 0,5 dl till utbaket.

Arbeta degen väl i bakmaskin i 10 minuter. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk. Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och forma till limpor. Lägg en limpa på vardera plåt, låt dem jäsa ytterligare i 30 minuter. Pensla limporna med vatten och strö på lite havregryn.

Grädda limporna på 200 grader i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.

2 kommentarer:

  1. Brödet ser jättegott ut.
    Måste pröva. Har en påse havregryn som inte blivit använd.

    Bak-Fia

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt grundrecept!
    Kommer definitivt att använda det igen. Vi bytte dock största delen av vetemjölet till rågsikt, så det blev lite nyttigare, och så blandade vi i en halv påse med brödkryddor, för smakens skull. Att använda brödformar underlättar också. :-)

    SvaraRadera