tisdag 3 november 2009

Fylld ugnstekt fisk


Igår lagade jag denna rätt som jag hittade i kokboken "Stora kokboken - Hushållets uppslagsbok i alla matfrågor"

Det var supergott men det var lite omständigt att laga, jag har därför skrivit om receptet något och hoppas att det blir lättare för er som vågar er på att laga denna fiskrätt.

4-6 port

2 kg gös eller röding (hel fisk)

Fyllning:
50 g smör
5 stora champinjoner
2 tomater
0,5 gul lök, riven
2 msk persilja, finklippt
2 msk gräslök, finklippt
2 msk limesaft
salt
vitpeppar

Panering:
1 ägg, uppvispat
2 msk ströbröd
1 dl riven ost

Stekning:
2 msk smör
2 dl vatten
2 dl vitt vin (kan uteslutas och ersättas med 1 dl vatten)
3 msk fiskfond
2 msk soja

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.

Rensa fisken eller låt fiskhandlaren göra det. Lägg fisken i kallt saltat vatten i 20 minuter (3 mas salt / l vatten). Ta upp fisken och torka den väl, gärna med en kökshandduk. Det är viktigt att fisken är torr annars fastnar inte paneringen.

Hacka svampen fint och stek den i smör, krydda och låt svampen kallna. Skålla tomaten och dra där efter av skalet och hacka tomaterna fint. Rör smöret fluffigt och tillsätt svampen, tomaterna, löken, persiljan, gräslöken och limen.

Fyll fisken med blandningen och sy därefter ihop fisken med täta stygn.

Smörj en långpanna och lägg fisken därpå. Pensla fisken med uppvispat ägg, strö sedan på ströbrödet och därefter den rivna osten. Lägg några klickar smör på fisken. Blanda ihop smör, vatten, vin, fiskfond och soja, häll blandningen runtom fisken.
Sätt in fisken i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter, kom ihåg att ösa fisken med spadet, med jämna mellanrum.

Fisken är färdig när fiskköttet är fast och släpper lätt från benen.

Servera med pressad potatis, champinjonsås och skivad tomat.


1 kommentar: