söndag 14 mars 2010

Hjortskavsgryta


Vilt kött har jag ätit sedan barnsben och jag gillar verkligen den lite annorlunda smaken.

Nästan alltid när jag tillagar vilt är kryddan enbär ett måste, går det att även tillsätta svartvinbärssaft och eller svartvinbärsgelé gör jag gärna det.

Den här gryta är en av mina favoriträtter när det gäller vilt.



6-8 port


500 g hjortskav

5 dl smörstekta kantareller

2 gula lökar

2 dl crème fraiche

2,5 dl matlagningsgrädde

1 dl svartvinbärssaft

2 msk svartvinbärsgelé

2 msk soja

16 krossade enbär

smör att steka i


Gör såhär:

Rensa och hacka kantarellerna grovt, fräs dem i smör. Svampen är klar när vätskan har försvunnit.


Dela skaven i fyra delar. Skala och hacka löken grovt och stek den i smör utan att den tar färg. Tillsätt den smörstekta svampen och skaven, låt steka ihop tills köttet är genomstekt.


Tillsätt resterande ingredienser och låt koka ihop i 5-10 minuter.


Servera med hemmagjort potatismos.

3 kommentarer:

  1. Viltkött är verkligen nåt som jag inte alls är bortskämd med, jag får ibland lite renskavsgryta som maken ordnar till. Riktigt gott!

    hjort tror jag aldrig att jag ens har smakat och jag måste säga att det är nog synd för det ser verkligen kalasgott ut!

    SvaraRadera
  2. Jag älskar också viltkött. Speciellt renskav och brukar göra något liknande. Enbär är gott till vilt, men prova vid tillfället att mortla ihop torkad timjan & rosmarin och smaksätt en renskavspanna med grädde och massor av schalottenlök. Det är såååå gott bara! ;-) Hmm.. Men vars får man tag på hjortkött/skav?

    SvaraRadera
  3. Helena Ljunggren,
    Hjort har blivit mitt favoritkött sedan ca 1 år tillbaka och speciellt hjortfilé. Jag rekommenderar dig att prova, du kommer inte att bli besviken...jag lovar! :-)

    Kryddburken,
    Tack för tipset, det skall jag prova! Hjortkött finns i frysdiskarna på t.ex. ICA, det heter Viltmästarskav.

    SvaraRadera