torsdag 18 mars 2010

Kall skaldjurspaj


För något år sedan hittade jag detta recept på nätet och första gången jag gjorde pajen bjöd vi släkten på middag. Vi gjorde den som förrätt och när alla hade ätit upp biten jag hade lagt upp frågade alla i kör FINNS DET MER, KAN VI FÅ EN BIT TILL? Självklart fanns det mera paj och alla gäster tog en omgång till :-)

Det är nog det bästa betyg jag någonsin har fått för en maträtt jag har lagat!

Jag håller med gästerna, denna paj är kanongod och vi har gjort den många gånger sedan dess.



8-10 port.

Pajskal
150 g margarin
3,75 dl vetemjöl
1,5 dl riven ost
3 msk vatten

Fyllning
5 dl lätt cremé fraiche
1 kg räkor med skal
100 g crabsticks
100 g stenbitsrom
1 stor rödlök
1 krm peppar
2 knippe dill
1 citron

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen till en slät deg.
Tryck ut degen i åtta portions pajformar (eller en stor).
Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter tills degen blivit gyllenbrun. Låt pajskalen kallna.
Skär crabsticksen och räkorna i mindre bitar. Finhacka lök och dill. (Spara några räkor och lite dill till garnering).
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, utom citronen.
Fördela fyllningen i pajskalen.
Garnera med räkor, citronskiva och dill.

5 kommentarer:

  1. Vilka läckra maträtter du har här, vill så gärna börja laga mera fisk och skladjur och kommer försöka laga både din kalla paj och pastan längre ner! Försöker på min blogg kombinera min passion för matlagning, och lägga upp mina recept, med mina tankar och händelser ur mitt liv, vill att det ska finnas något där för alla. Kommer även skriva om en annan av mina passioner, goda röda viner, fram för allt från Sicilien ;-)!
    Visst är det hemskt med hur vissa människor fungerar, bara tar och tar, tid, energi, hela dig! Nu för tiden umgås jag nästan uteslutande med min underbara familj :-)!

    SvaraRadera
  2. Tack snälla!!! Ja jag ska se till att njuta! Ska för första gången anlita catering, så jag inte behöver stå där i 14 dar o laga mat i förväg även fast det också är kul ;-) Bara äta, umgås o njuta!!! Såg dina böcker o blir bara sååå sugen, speciellt den med dukningar, kanske ska köpa mig en present till mig själv... hehe! Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Kul att du kikade in, vilken UNDERBAR blogg, mmm gött allt ser ut=) bra med mattipst, la din blogg bland favorter,=)

    håller med planera kalas är ju det bästa, håller på för fullt nu jag inför det kommande 2 årskalaset i sommar=)

    SvaraRadera
  4. Så god paj, förstår att dina gäster ville ha mera.
    Brukar göra en kall paj med tonfisk och räkor som också är så där underbart god.
    Mvh

    SvaraRadera