tisdag 16 mars 2010

Pastagryta med blåmusslor, räkor & pilgrimsmusslor


När jag var liten gillade jag verkligen inte fisk och skaldjur men så var/är det väl med många barn.

Idag är det tvärtom jag älskar verkligen både fisk och skaldjur.


Denna pastarätt hittade jag ute i cybervärlden någonstans och i helgen bjöd vi Martins bror med familj på den. Vi fick de högsta poäng man kunde få och jag och Martin håller med och gör tummen upp! Godare skaldjurspasta har jag nog inte ätit tidigare!6 port


bandspagetti


2 kg färska musslor

3 schalottenlökar, hackade

2 vitlöksklyftor, hackade

2 msk rapsolja

3 dl vitt vin


Sås:

2 dl spad från musselkoket

2 brk crème fraiche

0,5 fänkål

2 msk tomatpuré

2 mask koncentrerad kycklingfond

salt

peppar


Till servering:

Färska räkor, rökta räkor, grillade pilgrimsmusslor och färsk basilika.


Gör såhär:

Skölj och kontrollera att alla musslor är hela och att skalsköldarna är slutna. Fräs schalottenlök och vitlök i en stor gryta med olja. Häll i vin och koka upp, tillsätt därefter musslorna och skaka grytan med locket på då och då. När musslorna öppnar sig efter ca 3-4 minuter är de klara. Ta upp musslorna och sila ned 3 dl av buljongen i en såskastrull. Tillsätt crème fraiche, skivad fänkål, tomatpuré och fond. Rör om och såsen sjuda i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Skala räkorna och ta bort skalet på musslorna, spara några musslor med skalet på till garneringen. Koka pastan enligt anvisningarna och stek pilgrimsmusslorna hastigt på hög värme. Varva pasta, sås räkor och musslor på ett uppläggningsfat och sätt några hela musslor vid sidan, avsluta med att lägga på pilgrimsmusslorna och basilikan.


Serverast genast.

5 kommentarer:

 1. Nice, jag lagar sällan skaldjur. Ena anledningen är för att är så tråkigt att skala. Men främsta anledningen är nog priset. Men det här verkar helt klart värt, åtminstone pengarna. Fasiken, jag tror det är dax för mig att annonsera efter en skalare. Någon som önskar bli Momas förste skalare?

  SvaraRadera
 2. Du får göra som mig Moma, anställ assistenter! Ha ha ha!

  SvaraRadera
 3. Såg verkligen jättegott ut, och lyxigt! Jag älskar skaldjur, speciellt räkor och pilgrimsmusslor. Detta recept ska jag komma ihåg!

  SvaraRadera
 4. Det ser supersmarrigt ut, kanske något man ska satsa på inför fredag...

  SvaraRadera
 5. Åh vad gott! Jag vill också frossa i fisk och skaldjur!

  Trevlig helg Tina!

  SvaraRadera