måndag 8 mars 2010

Tina´s Biffmackor


Det är inte speciellt ofta jag och min man äter maffiga och goda mackor så i helgen var det dags att hitta på en god macka att äta framför melodifestivalen.


Både jag och min man blev glatt överraskad till att mackorna blev så otroligt goda, vi kommer med all säkerhet att göra dessa snart igen.



4 port


Bröd:

13 g jäst

1 tsk salt

0,5 msk honung

2,5 dl vatten

ca 6,5 dl vetemjöl special + lite till utbakningen


Pensling:

1 msk honung

2 dl vatten


Fyllning:

1 kruka krispsallad

2 skivor utskuren biff

1 stor röd lök

1 pkt bacon

2 tomater

smör att steka i

salt

pepparmix

grillkrydda


Dressing:

2 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

2 vitlöksklyftor, pressade

2 tsk dijon senap

1,5 tsk salt

1,5 tsk svartpeppar


Gör såhär:

Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Rör ut jästen i lite av det ljumma vattnet. Tillsätt resten av degvätskan tillsammans med honung, salt och mjöl. Arbeta raskt samman degen med en trägaffel, sikta över lite mjöl och låt den något lösa degen jäsa övertäckt i en timme.


Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta in lite mjöl. Dela degen i två delar och rulla ut varje del lika lång som plåten är, platta till rullarna så att de blir 1 cm tjock och skär ett par snitt i varje bröd.


Låt bröden jäsa i 30 minuter och grädda dem mitt i ugnen i 250 grader i ca 12-15 minuter.


Blanda samman samtliga ingredienser till dressingen och rör om väl. Skölj och hacka salladen fint. Skala och skär löken i halvmånar. Skölj och skiva tomaterna i halvmånar.


Skär baconet i mindre bitar. Banka ut biffskivorna så att de blir 0,5-1 cm tjocka, krydda därefter köttskivorna på båda sidorna. Börja med att steka köttskivorna hastigt på högvärme. Knaperstek sedan baconet och slutligen fräs löken mjuk.


Dela bröden längs med sidan. Bred ett ordenligt lager dressing på underdelen av baguetten och ett lite tunnare lager dressing på övre delen av baguetten. Lägg på sallad, biff, lök, bacon och tomater. Avsluta med att lägga på övre delen av baguetten och skär baguetterna diagonalt.


Servera genast mackan som den är eller med hemlagade tjocka pomme frites



4 kommentarer:

  1. så smarriga de ser ut! Det där dressing-recepten snor jag av dig och sparar för senare tillfällen...

    SvaraRadera
  2. Wow, det där var en macka som hette duga!

    SvaraRadera
  3. Åååh vad underbart gott det ser ut... Dom här kommer jag garanterat att testa på... :-)

    SvaraRadera
  4. Hej . Vilken fin sida du har. Som den matfantast jag är så kommer jag absolut tillbaka. Och som du säger. Sällan mackor men denna såg ljuvlig ut. / Å

    SvaraRadera