torsdag 31 december 2009

Nyårsafton´s varmrätt - Vitlöksgratinerad oxfilé


Både jag och Martin älskar kött och vitlök så denna rätt var ett enkelt val.


4 port

700 g oxfilé, mittbiten
1 kg potatis, tunt skivade
salt och peppar
rapsolja, till stekning
smör

Vitlökssmör:
75 g smör
3 vitlöksklyftor, pressad
2 msk persilja
10 droppar worcestershiresås
salt och peppar

Gör såhär:
Putsa oxfilén ren från hinnor och senor. Bryn den runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl.

Skala och skiva potatisen tunt, gärna i en matberedare.

Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salta och peppra potatisen väl. Lägg den stekta potatisen i en ugnsfast form.

Värm ugnen till 150 grader. Sätt en stektermometer i mitten på oxfilén och lägg den ovanpå potatisen på formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 60 grader för mediumstekt kött).

Blanda ingredienserna till vitlökssmöret.

Ta ut formen och låt oxfilén vila ca fem minuter innan den skivas. Höj ugnsvärmen till max. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt.

Servera genas. Gärna med ugnsbakade tomater.

1 kommentar: