Snart är det lucia och då måste det bara finnas lussekatter i huset så i veckan bakade jag dessa små söta "katter". Några ser riktigt sura ut, ha ha ha!
ca 18 st
25 g jäst
50 g smör
2,5 dl standard mjölk
1 dl crème fraiche
1 påse saffran
0,75 dl socker
1 nypa salt
ca 8,5 dl vetemjöl
ca 18 st
25 g jäst
50 g smör
2,5 dl standard mjölk
1 dl crème fraiche
1 påse saffran
0,75 dl socker
1 nypa salt
ca 8,5 dl vetemjöl
russin
1 ägg
Gör såhär:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt crème fraiche, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Dela degen i 18 delar och baka ut till lussekatter genom att rulla varje del till långa "maskar" för att sedan göra en kringla som du vänder på. Garnera med två russin som skall föreställa ögon. Lägg dem på smorda plåtar. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler under bakduk.
1 ägg
Gör såhär:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt crème fraiche, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Dela degen i 18 delar och baka ut till lussekatter genom att rulla varje del till långa "maskar" för att sedan göra en kringla som du vänder på. Garnera med två russin som skall föreställa ögon. Lägg dem på smorda plåtar. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Vilka fina!!! Bakade också lussbullar idag, det är ju bara sååå gott!!!
SvaraRaderaTack så mycket för din blogg. Har sökt med ljus och lyckta efter ett recept på Lussekatter med Crème fraiche, och så hittade jag dig. En utmärkt bra blogg, och du har inspirerat mig till flera av dina recept.
SvaraRaderaM.V.H Helené Lindberg Uppsala.
muuuummmmsssss gör dem just nu hiihii
SvaraRaderaJag köpte ingredienser och följde ditt recept! Supergoda och smaskiga! Detta gör jag igen!
SvaraRaderaTack för att du delade med dig av detta recept!
Mhv. Anna
Oj!Det var det godaste lusebullarna jag smakat.jag vill tacka dig för den här bloggen.Jag kommer gärna göra sona lussebullar igen!!!Du ska jag njuta hella kvällen med lusebullar
SvaraRaderaååå vilken fin blogg du har. Jag skulle göra lussekatter idag och vägrar ha kesella i utan ville ha creme fraiche, så hittade jag ditt recept.Tusen tack för du delat med dig. Blir spännande testa ett nytt recept. ha en fin dag/MADDE I LULEÅ
SvaraRaderaGör Dessa precis i detta nu :-) Hade ingen kesella så tänkte att crème fraîche måste ju gå!? Googlade och vad hittade jag :-)
SvaraRaderaLetade också efter lusebular med creme fraiche....som nu är på jäsning och ska avsmakas om ca 1 timma skulle jag tro.....MUMS!!!!
SvaraRadera