onsdag 5 januari 2011

Formbröd


Nyrostat bröd är gott men jag tycker det mest är luft i det formbröd man köper på affären.

Därför blev jag väldigt glad när jag hittade detta recept, det är så otroligt gott och rosta detta när det är nybakat är gudomligt :-)


2 bröd

75 g jäst
7,5 dl ljummet vatten
3 tsk honung
3 tsk ljus sirap
1,5 dl olivolja
2 msk flingsalt
3 dl durumvetemjöl
10-15 dl vetemjöl special

smör och vallmofrön
flingsalt

Gör så här:
Smula gästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja och flingsalt.
Tillsätt durumvete och sedan vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
Smörj och fröa två lite större brödformar.
Dela degen i två delar, knåda lite och rulla ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bröden jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter.
Pensla limporna med lite vatten, strö över flingsalt och gör ett snitt på längden med en vass kniv.
Grädda genast i mitten av ugnen i 25-30 minuter och låt bröden svalna på ett brödgaller.

2 kommentarer:

  1. Jätte gott, bakade det idag, tack för recepten ;)

    SvaraRadera
  2. Ser jättegott ut!! Tror det går att göra i en stor, rund form? Vill göra mitt eget bröd till en rund smörgåstårta, jag hittade ditt recept när jag googlade formbrödsrecept :)

    SvaraRadera