tisdag 18 januari 2011

Jordärtskockssoppa med parmachips


När min svärmor fyllde jämnt för nått år sedan så bjöd hon sina barn med respektive på en underbar helg i Trosa.

Jag åt då jordärtskockssoppa för första gången och det är nog en av de godaste soppor jag har ätit i mitt liv! Min tanke var att laga en likvärdig soppa inom kort men det föll i glömska.

För två veckor sedan när vi bjöd några vänner på middag så lagade jag äntligen denna soppa och den blev väldigt god :-)


2-4 port

500 g jordärtskocka
3 medelstora potatisar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1,5 dl vitt vin
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
timjan

4 skivor parmaskinka

Gör så här:
Skala potatis och jordärtskocka. Dela de i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Stek löken i smör någon minut, tillsätt potatisen och kockan, och slå på vinet. Tillsätt sedan vatten, hönsbuljong och låt koka tills det är mjukt. Mixa i matberedare eller med mixerstav. Slå på grädden och salt och peppar efter smak. Innan servering toppa med timjan, gärna färsk, men det funkar med torkad oxå!

Parmachips: Lägg parmaskinkan på plåt och in i ugnen på 150 grader i ca 5 minuter. Låt därefter svalna.

2 kommentarer:

  1. Vilken trerätters meny! Allt låter jättegott. Har gjort en liknande soppa en gång som vi toppade med rökt rådjur. Pannacottan var en trevlig variant. Som sagtmycket gott.

    SvaraRadera
  2. Så gott!
    Det hade jag nästan glömt. Den skall jag göra.
    Svärmor

    SvaraRadera