fredag 30 oktober 2009

Baguetter


Jag har alltid gillat baguetter och framför allt dem som finns i affären men för drygt ett år sedan hittade jag ett kanonrecept på baugetter och efter jag ändrat lite i receptet blev jag mer en kanonnöjd :-)


12 st.

Dag 1
3 dl vatten
¼ pkt jäst
450 g vetemjöl special
2 tsk salt

Dag 2
Degen från dag 1
6 dl kallt vatten
½ pkt jäst
900 g vetemjöl special
20 g ljus sirap
2 tsk salt

Kryddningen
Saltflingor

Gör såhär:
Dag 1, Blanda samtliga ingredienser utom saltet i 2 minuter i en hushållsassistent med degkrok. Tillsätt saltet och fortsätt arbeta degen i 12 minuter på låg hastighet i hushållsassistenten.

Lägg degen i en bunke och förslut väl med plastfolie och ställ i kylen över natten.

Dag 2, Blanda degen från igår och samtliga ingredienser utom saltet och kör i hushållsassistenten på låg hastighet i 6 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 6 minuter på låg hastighet. Låt degen vila i 2 timmar.

Stjälp upp degen, som skall vara lös, i 12 lika delar och forma dem till baguetter. Lägg dem på smorda plåtar och låt dem jäsa ytterligare 1,5 timmar.

Använd en blomspruta och spraya bröden med vatten. Strö över saltet och grädda i ugnen på 270 grader i ca 11 minuter, bröden skall ha mycket färg, Låt bröden svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar