söndag 27 februari 2011

Lyxig Lasagne


Lasagne gör jag alldeles för sällan, varför vet jag inte för det är ju inte speciellt svårt.

Gott är det också speciellt med ett gott rödvin till!


8 port

2 pkt färska lasagneplattor
450 g riven mozzarella ost

Köttfärssås:
1 kg älgfärs
3 små gula lökar, skalade och hackade
3 rågade msk rostad lök, mortlad
15 tomater, hackade
2-3 dl vatten
0,5 kruka färsk basilika, finhackad
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk viltfond
3 msk BBQ sauce, honey woodsmoke
2 rågade tsk grillkrydda
1,5 tsk pepparmix
1 tsk vitpeppar
1 tsk salt
smör att steka i

Gör så här:
Stek gula löken tills den är genomskinlig tillsätt därefter färsen och stek tills den är genomstekt. Häll i rostad lök, tomater och vattnet, låt puttra i ca 15 minuter. Krydda med basilika, vitlök, viltfond bbq sås, grillkrydda, pepparmix, vitpeppar och salt. Låt puttra ytterligare ca 5 minuter.

Béchamelsås:
15 dl mjölk
3 dl vispgrädde
200 g smör
2 dl vetemjöl
Riven muskotnöt
Peppar
Salt

Gör så här:
Smält smöret och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.

Slå i hälften av mjölken och grädden, rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om. Låt sjuda sakta i 10-15 minuter under omrörning.

Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.

Ta en djup ugnsform och lägg ett lager köttfärssås i botten. Varva med ett lager lasagneplattor, mozzarellaost och béchamelsås.

Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärssås, béchamelsås samt ost.

Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.


1 kommentar:

  1. Ja, varför gör man lasagne så sällan när det är så gott?!

    SvaraRadera