Lasagne gör jag alldeles för sällan, varför vet jag inte för det är ju inte speciellt svårt.
Gott är det också speciellt med ett gott rödvin till!
8 port
2 pkt färska lasagneplattor
450 g riven mozzarella ost
Köttfärssås:
1 kg älgfärs
3 små gula lökar, skalade och hackade
3 rågade msk rostad lök, mortlad
15 tomater, hackade
2-3 dl vatten
0,5 kruka färsk basilika, finhackad
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk viltfond
3 msk BBQ sauce, honey woodsmoke
2 rågade tsk grillkrydda
1,5 tsk pepparmix
1 tsk vitpeppar
1 tsk salt
smör att steka i
Gör så här:
Stek gula löken tills den är genomskinlig tillsätt därefter färsen och stek tills den är genomstekt. Häll i rostad lök, tomater och vattnet, låt puttra i ca 15 minuter. Krydda med basilika, vitlök, viltfond bbq sås, grillkrydda, pepparmix, vitpeppar och salt. Låt puttra ytterligare ca 5 minuter.
Béchamelsås:
15 dl mjölk
3 dl vispgrädde
200 g smör
2 dl vetemjöl
Riven muskotnöt
Peppar
Salt
Gör så här:
Smält smöret och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
Slå i hälften av mjölken och grädden, rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om. Låt sjuda sakta i 10-15 minuter under omrörning.
Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.
Ta en djup ugnsform och lägg ett lager köttfärssås i botten. Varva med ett lager lasagneplattor, mozzarellaost och béchamelsås.
Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärssås, béchamelsås samt ost.
Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.
Ja, varför gör man lasagne så sällan när det är så gott?!
SvaraRadera