tisdag 8 mars 2011

Semmelbullar


Eftersom det är semmeldagen idag så bjöd vi in några vänner på semmelfika.

Tyvärr hann varken jag eller Martin baka årets semlor så det fick bli färdigköpta från bageriet Tösse.

Tidigare år har vi dock bakat dem själv, 2009 bjöd vi på tre olika sorter, hallon, choklad samt hjortron och här kommer receptet.


20 st

ca 10 dl vetemjöl
3/4 dl vit sirap
100 g rumsvarmt smör
3 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 tsk salt

Fyllning:
Mandelmassa
Vispgrädde
Choklad
Hallon
Hjortron

Florsocker

Gör så här:
Häll det mesta av mjölet samt sirapen och saltet i matberedarens skål. Klicka ner smöret. Smula över jästen. Värm mjölken till 37 grader. Häll degvätskan i skålen och låt maskinen arbeta 5 minuter. Degen skall bli smidig så det kanske behövs lite mer mjöl. Låt degen jäsa till dubbel storlek i skålen, d v s ca 30 minuter. Kör några varv med maskinen innan du stjälper upp degen på mjölat bakbord. Arbeta degen smidig. Dela i två bitar vilka rullas ut och i sin tur delas i vardera tio mindre som bakas ut till bullar. Lägg på bakpapper på plåt och låt jäsa ca 30 minuter. Vid lätt tryck på en bulle skall den återta sin form.

Värm ugnen till 250 grader medan bullarna jäser. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda 5-10 minuter tills bullarna fått färg.

Låt bullarna svalna på galler under duk.

1 kommentar: