tisdag 15 juni 2010

Makens baguetter


Baguetter är fantastiskt gott och speciellt när man bakar dem själv! Min man bakade dessa för första gången för några månader sedan och han har fått gjort dem många gånger sedan dess :-)

3 st


Detta recept ger 3 bröd med spröd och knaprig yta. Det fina med dessa bröd är att man kan göra degen på morgonen och sedan jäser degen hela dagen, och så bakar man ut bröden när man kommer hem på kvällen.


25 gram jäst

5 dl kallt vatten

2 tsk salt

12 dl vetemjöl special


Gör såhär:

Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och rör tills jästen är löst.

Blanda i salt och mjöl.

Arbeta degen kraftigt, kör den helst i en hushållsassistent, det är viktigt för brödets konsistens att degen arbetas riktigt väl.

Täck bunken med plastfolie och låt antingen degen jäsa i rumstemperatur i 4 timmar eller i kylskåpet över dagen.

Mjöla sedan lätt bakbordet och häll upp degen.

Forma försiktigt degen till en rektangulär kaka - tänk på att degen inte ska arbetas!!!

Skär degen i tre delar med en vass kniv, och lägg bitarna på en plåt klädd med bakplåtspapper

8.Forma försiktigt till längderna och dofta lite mjöl över dem.

Låt jäsa i 30 minuter.

Skär tre längsgående snitt på varje baguette med en vass kniv.

Grädda mitt i 250 grader ugnen i 8 minuter och sänk sedan temperaturen till 200 grader och fortsätt att grädda baguetterna i ytterligare 20 minuter.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar