
Mitt dessertval till Kalasgott´s matutmaning med temat choklad blev denna ljuvliga chokladskapelse, älskar man choklad så är detta ett självklart val. :-)
6 port
1 dl vispgrädde
50 g smör
315 g mörk choklad, 66 % kakao
1 dl kesella
1 msk kakao
Gör så här:
1 Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, tillsätt 300 hackad choklad och kakao i grädden och låt det smälta, rör där efter i kesella och blanda väl.
2 Lägg smörpapper i en aluminiumform ca 15x20 cm och häll sedan på chokladsmeten
3 Låt den stelna i kylen över natten eller minst i fyra timmar.
5 Hyvla 15 g choklad med hjälp av en osthyvel till spån.
4 Ta ur tryffeln ur formen och stryk ut rundlar med hjälp av ett kakmått. Pudra med kakao och dekorera med hallonglaze och chokladspån.
Hallonglaze:
125 g färska hallon
75 g rörsocker
1 vaniljstång
1 msk limejuice
2 msk rött vin
Gör så här:
1 Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull, lägg även ner själva stången i kastrullen.
2 Tillsätt övriga ingredienser och koka upp, låt det sedan sjuda i ca 20 minuter.
3 Sila av glazen och tappa upp den på flaska, låt glazen svalna innan du ställer in den i kylskåpet.
Hallonglazen skall ha en sirapsaktig konsistens, om den inte blev det är det bara att koka upp den igen och låta sjuda ytterligare en stund.
Åh, så fint och så god den ser ut! Lycka till i tävlingen!
SvaraRaderaUj uj, farligt gott!
SvaraRadera