söndag 28 februari 2010

Hamburgerbröd


Både jag och min man gillar att göra egna hamburgare men vi har aldrig tidigare gjort egna hamburgerbröd trotts att vi har pratat om det många gånger. Igår tog han sig i kragen och bakade hamburgerbröd, gud så mycket godare det är än att äta de köpta bröden.

10 st


25 g jäst

25 g smör

2,5 dl mjölk

0,5 tsk salt

1 tsk råsocker

7 dl vetemjöl

sesamfrön (valfritt)


Gör såhär:

Sätt ugnen på 250 grader.

Smält smör och tillsätt mjölk, värm till fingervarmt.

Smula ned jäst i en bunke och tillsätt lite av degspadet och rör ut det med jästen. Tillsätt resterande degspad, salt, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst 30 minuter.

Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den väl. Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.

Häll sesamfrön på ett fat och tryck ned varje bulle i fröna. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i 10 minuter.

Lägg ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i ytterligare 45 minuter.

Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.

Låt svalna under bakduk.



2 kommentarer:

  1. Härligt att du fått fart på din matblogg igen.
    Hoppas du är nöjd med ditt nya kök.

    Hälsningar Matfia

    SvaraRadera
  2. Egna hamburgerbröd är faktiskt det bästa, makalöst gott! Vi gjorde det i förra veckan också....enkelt att hysta ihop. I somras hade vi hamburgerbjudning vid grillen och det var en riktig fullträff bland gästerna.

    SvaraRadera