fredag 26 februari 2010

Tjälknöl på lamm


Innan jag träffade min man så hade jag aldrig smakat lamm men när han kom in i mitt liv så började jag äta det. Han är nämligen uppfödd på lamm och hans föräldrar hade får när han var liten.

För något år sedan skulle jag göra tjälknöl på älgkött som jag alltid brukar göra men av misstag så tog jag en lammbit och det blev kanongott.



8 port

1-1½ kg fryst, benfritt lammkött.


Lag:

1 liter vatten

0,75 dl salt

1 msk socker

1 msk pepparmix

3 lagerblad

1,5 msk soja

6 vitpepparkorn

0,5 dl färsk mynta (grovt hackad)

4 vitlöksklyftor (grovt hackade)


Gör såhär:

Sätt på ugnen på 75 grader och lägg det frysta lammköttet på en plåt och ställ in i ugnen i 12 timmar.


Blanda samman allt utom myntan och vitlöken till lagen. Låt koka i några minuter, dra sedan från plattan och tillsätt myntan och vitlöken. Låt lagen stå och dra några timmar.


När köttet är klart, lägg det i lagen i 4 timmar. Ta därefter upp köttet och skär i tunna skivor.


Servera tillsammans med vitlökspotatis och grönsakshummus.




4 kommentarer:

  1. Grymt gott! Rekommenderas./Viktoria

    SvaraRadera
  2. Sätter igång direkt! Har provat med annat men aldrig lamm. Tack för receptet!

    SvaraRadera