tisdag 13 april 2010

Björnbärsmoussetårta


Igår fyllde min kära man år! :-)

Naturligtvis bakade jag en tårta till födelsedagsbarnet. Receptet hittade jag på bloggen Kalasgott, jag ändrade något i receptet så att det skulle passa oss bättre.

Tårtan blev verkligen kanongod, jag kan verkligen rekommendera den och alla som åt av den åt med god aptit :-)


12 bitar


Botten

200 g smör

3 ägg

4 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

0,5 dl ljus sirap

1 dl kakao

1 tsk salt

3 dl vetemjöl

0,5 dl mjölk

2 mixade dubbel Daim


Gör så här:

1. Smält matfett och ställ det åt sidan.

2. Rör snabbt ihop ägg, socker, sirap, kakao, salt och mjöl med en slev.

3. Tillsätt matfett, mjölk och den mixade Daimen.

4. Häll smeten i en rund, bakplåtspapperklädd form.

5. Grädda i mitten av ugnen i 175°c, ca 45 minuter.


Björnbärsmousse

4 gelatinblad

250 g frusna björnbär

2 msk vatten

2 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

4 dl vispgrädde

3 dl turkisk yoghurt


Gör så här:

1. Lägg gelatinbladen i riktigt med kallt vatten.

2. Koka upp björnbär, vatten och socker.

3. Krama vattnet ur gelatinbladen och vispa i dem i björnbärspuréen.

Låt svalna en aning och mixa därefter.

4. Vispa grädden hårt och rör i yoghurten.

5. Under kraftigt vispning, häll i en stråle ner björnbärspuréen i gräddyoghurten.

6. Häll moussen i formen som inuti täckts med bakplåtspapper på kanterna.

7. Frys under en natt.


Tag fram tårtan och låt den stå i rumstemperatur 5 timmar eller i kylen 12 timmar innan servering. Glöm inte att garnera tårtan med björnbär.


9 kommentarer:

  1. Vilken läckerbit!
    Så supersnygg och så god den ser ut!
    En fullträff förstår jag!

    Bak-Fia

    SvaraRadera
  2. Oj, vilken kalaspärla! Jättefin!

    SvaraRadera
  3. kan tänka mig att den gick hem, så god som den såg ut

    SvaraRadera
  4. jätte fint!!
    Yum...se så gott ut

    SvaraRadera
  5. Åh, vilken fin tårta! Hög och luftig! :-) Gott med björnbär också.

    SvaraRadera
  6. Gud vad gott! Svår att göra?

    SvaraRadera
  7. Vilken god tårta !!! Kommer absolut att göra den igen. För att inte tala om vad jag överraskade mina nära & kära. Jag är ju inte den som gärna bakar :)

    SvaraRadera
  8. Den gjorde stor succé på dotterns konfirmation! Nu är det dags att göra om den till julaftons dessertbord.

    SvaraRadera