torsdag 3 december 2009

Ischoklad


Snart är det jul som är min favorithögtid och jag har sett att många börjar så smått baka och tillverka julgodis.

Jag älskar ischoklad, det har jag gjort så länge jag kan minnas men jag har tyckt lite illa om cocosfett. Därför blev jag jätteglad när jag hittade detta recept på nätet, ischokladen blir fantastiskt mycket godare.


ca 40 st

75 g smör
200 g mörk choklad

Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i små bitar. Lägg ner chokladen i smöret och rör tills den smält. Fördela smeten i formar. Låt stelna i kyl.

Risbräck


Jag kommer ihåg när pappa kom hem med rischoklad åt mig när jag var liten, det var mysiga stunder! :-)

Det har nu blivit en tradition att jag gör risbräck varje jul och varje gång jag stoppar en sådan i munnen kommer minnena av när pappa gav mig en rischoklad bit.


ca 30 st

300 g blockchoklad
50 g rostat puffigt ris

Gör såhär:
Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt riset och blanda väl. Fördela blandningen i små brödformar, låt stelna i kylskåpet.

tisdag 1 december 2009

Svärmors chokladfudge


För några år sedan fick jag detta recept av min svärmor och enligt min man så har hon gjort denna fudge varje jul så länge han kan minnas.

Nu för jag denna jultradition vidare när vi firar jul hemma hos mig och Martin.


ca 60 bitar

4 dl socker
2 dl vispgrädde
100 g margarin
25 sega sockerbitar (godis)
200 g mörk blockchoklad
2 tsk snabbkaffepulver

Gör såhär:
Blanda socker, grädde, margarin och sega sockerbitar (godis) som klippts itu i en kastrull. Koka under omrörning i 10 min tills alla godissockerbitar smält, det ska bubbelkoka. Bryt chokladen i bitar och tillsätt den i godissmeten och låt den smälta tillsätt även kaffepulvret. Slå smeten i en liten långpanna eller form eller gör en form av folie ca 19 x 25 cm Låt stelna i kylen över natten och skär i bitar.

Tina´s ugnsbakade falukorv


Korv i nästan alla de smaker är bara för gott, det bästa med korv är att det går att göra så många olika maträtter.

Mina favoritkorvrätter är nog, ugnsbakad falukorv, korvstroganoff och varmkorv med bröd, jag är som ett barn helt enkelt när det gäller korv :-)


4-6 port

600 g falukorv
24 ostskivor
500 g krossade tomater
1 gul lök
senap
kertchup

Gör såhär:
Skär korven i centimeterstora skivor men inte rakt igenom, lägg den därefter i en ugnssäker form. Spruta senap och kertchup mellan varje korvskiva och pete även ner en ostskiva mellan varje korvskiva.

Häll de krossade tomaterna runt om korven.

Skala och skiva löken i halvmånar, strö sedan ut läken runt om korven.

Gratinera korven i mitten av ugnen på 225 grader i 30-40 minuter.

Servera med potatismos och en sallad.

Tina´s potatismos


När jag var liten tyckte jag bara om pulverpotatismos och blev både arg och lessen när mamma lagade hemmagjord potatismos.

Idag kan jag inte förstå att jag inte gillade mammas potatismos, det är ju så mycket godare med hemmagjord än med pulvermos.


4 port

12 medelstora potatisar.
3 dl mjölk
25 g smör
salt
vitpeppar

Gör såhär:
Skala potatisen och dela den i mindre bitar, koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Pressa potatisen med en potatispress i en bunke. Värm mjölk och smör tillsammans. Tillsätt mjölkblandninen lite i taget i den pressade potatisen, vispa därefter med en elvisp. Avsluta med att grydda.

Servera tex. till ugnsbakad falukorv.

Leila´s Rocky Road


Jag är nog en av de få som inte har provat att göra Leila´s Rocky Road.

Detta beror på att jag inte tål alla nötsorter, det är inga problem med salta jordnötter men resten går inte alls. I sommras prova en pistagenöt av min man när han satt och åt dem, jag tog en jätteliten bit eftersom jag troligtvis skulle känna av det.

Normalt sett brukar jag känna av det inom en minut men inget hände så jag tog en nöt till och en till och en till, det gick bra :-)

Vi började läsa om pistagenötter på nätet och fick reda på att det inte är en nöt utan ett frö så det var därför det gick bra.

Jag slog därför till i år och gjorde dessa rocky road eftersom de har fått så fantastiska resentioner och dem var kanongoda!


ca 100 st

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör såhär:
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger

Julsenap


Idag gick startskottet med all bakning och godistillverkning inför jul.

Det första jag gjirde var senapen, just denna senap har jag gjort ganska så många år, den är lätt att göra och den är jättegod, kanske något stark.


ca 3 dl

1,5 dl Senapspulver
1,5 dl Socker
2 dl Grädde

Gör såhär:
Blanda pulvret och sockret i en kastrull. Tillsätt lite grädde i taget tills all grädde är slut. Koka upp under ständig omrörning.