tisdag 15 juni 2010

Hamburgerdressing


Senast vi gjorde egna hamburgare bestämde vi oss för att göra så mycket som möjligt själva. Vi gjorde bl a egen dressing.


8 port


2 dl lättmajonnäs

6 msk ketchup

6 msk senap

6 msk bostongurka


Gör såhär:

Mät upp samtliga ingredienser och blanda dem i en bunke.

Smaka av. Tycker man att dressingen är för mild kan den kryddas med lite chilisås. Anser man att den är för stark tillsätts lite mer majonnäs. Tänk på att dressingen ska ha ganska kraftig smak då den ska smaksätta hela hamburgaren.


måndag 14 juni 2010

Caesarsallad


När jag och min man var på bröllopsresa 2004 åt jag min första Caesarsallad och sedan dess är jag såld på denna rätt :-)

Rätten skapades i Tijuana, Mexiko på 1920-talet, förmodligen av den italiensk-mexikanske restauratören Caesar Cardini. Enligt legenden ska han ha skapat rätten på USA:s nationaldag den 4 juli 1924, efter en hektisk dag med mycket gäster. Maten höll på att ta slut i köket, så han fick hitta på ett nytt recept utifrån de råvaror han hade kvar, samt i all hast slänga ihop salladen vid bordet framför de väntande restauranggästerna.


4 port.

2 krukor romansallad
1.2 dl riven parmesanost
4 nävar krutonger
Caesardressing

Gör såhär:
Arrangera romansallad på tallrik. Strö över krutonger och hyvlad parmesan. Avsluta med dressing.


Caesardressing


En förrätt som jag ibland brukar bjuda på är Caesarsallad men tidigare har jag inte gjort dressingen själv och ärligt talat så tror jag inte att jag kommer att göra det igen heller.

Jag personligen tycker att den blev lite kantig i smaken inte alls sådär rund och fyllig som jag har ätit förut.


Någon därute i cybervärlden som har ett bra recept på denna dressing? Jag tar då i så fall tacksamt emot det!



12 port.


9 msk vitvinsvinäger

3 äggulor

6 vitlöksklyftor

12 sardeller

4,5 dl olivolja

120 g parmesanost, finriven

3 msk dijonsenap

peppar


Gör såhär:

Vispa ihop vinäger med äggula. tillsätt peppar, senap och sardellerna. Vispa till sist ner parmesanost och oljan.


Servera tillsammans med Caesarsallad.

fredag 16 april 2010

Pizzasallad


Pizzasallad på restaurang har aldrig varit någon favorit hos mig. Jag bestämde mig dock för att göra pizzasallad förra lördagen då vi hade några vänner över på spel och pizzakväll.

Det gick både fort och enkelt att göra salladen trotts att jag aldrig tidigare hade gjort det.

Pizzasalladen blev väldigt god enligt mig men även av vännerna så jag kommer absolut göra salladen igen.


en stor sats


1 litet vitkålshuvud

2 l kokande vatten

3 korkar ättika

1 dl solrosolja eller annan matolja

0,5 dl vatten

1 tsk strösocker

2 tsk salt

2 msk oregano

1 tsk grovmalen svartpeppar


Gör såhär:

Strimla vitkålshuvudet i en matberedare. Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över kålen. Låt rinna av!


Tillsätt alla ingredienserna ”dressingen” i en rymlig skål och rör om, lägg i kålen och rör om väl. Låt svalna i rumstemperatur.


Servera pizzasalladen till hembakad pizza.


Pizzasalladens hållbarhet i kylskåp är 1 vecka.