söndag 28 augusti 2011

Kakaopudrad chokladcylinder med hallonglaze


Mitt dessertval till Kalasgott´s matutmaning med temat choklad blev denna ljuvliga chokladskapelse, älskar man choklad så är detta ett självklart val. :-)


6 port

1 dl vispgrädde
50 g smör
315 g mörk choklad, 66 % kakao
1 dl kesella
1 msk kakao

Gör så här:
1 Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, tillsätt 300 hackad choklad och kakao i grädden och låt det smälta, rör där efter i kesella och blanda väl.
2 Lägg smörpapper i en aluminiumform ca 15x20 cm och häll sedan på chokladsmeten
3 Låt den stelna i kylen över natten eller minst i fyra timmar.
5 Hyvla 15 g choklad med hjälp av en osthyvel till spån.
4 Ta ur tryffeln ur formen och stryk ut rundlar med hjälp av ett kakmått. Pudra med kakao och dekorera med hallonglaze och chokladspån.

Hallonglaze:
125 g färska hallon
75 g rörsocker
1 vaniljstång
1 msk limejuice
2 msk rött vin

Gör så här:
1 Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull, lägg även ner själva stången i kastrullen.
2 Tillsätt övriga ingredienser och koka upp, låt det sedan sjuda i ca 20 minuter.
3 Sila av glazen och tappa upp den på flaska, låt glazen svalna innan du ställer in den i kylskåpet.

Hallonglazen skall ha en sirapsaktig konsistens, om den inte blev det är det bara att koka upp den igen och låta sjuda ytterligare en stund.

2 kommentarer: