söndag 12 juni 2011

Fylld fläskfilé med sparris- och getostrisotto


Till varmrätt fick vi fläskfilé med en krämig risotto som var otroligt god!


4 port


600 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm peppar
Smör till stekning

Risotto
1 gul lök, hackad
0.5 dl olivolja
3 dl arborio-, avorio- eller carnaroliris
2 dl vitt vin
5-7 dl grönsaksbuljong av tärning, kokhet
100 g fransk getost i smulor
Salt
1 knippe sparris i munsbitar
Olja till stekning

Örtolja
2 dl färska örter tex basilika, timjan och gräslök
1 vitlöksklyfta, skalad
1 dl olivolja
1 krm salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.

Salta, peppra och bryn fläskfilén i smör. Stek färdigt i ugnen till 67 gradig innertemperatur, ca 20 minuter. Ta ut köttet och låt vila under folie ca 10 minuter

Risotto
Fräs löken lätt i oljan. Rör i riset och fräs hastigt innan du häller på vinet. Låt vinet koka in på svag värme under regelbunden omrörning. Späd sedan vidare med buljongen allt eftersom vätskan kokar in. Rör om ofta så det inte bränner fast.

Fräser sparrisbitarna mjuka i oljan i het panna.

När risotton är krämig med lite tuggmotstånd, efter ca 25-30 minuter, rör ner osten så den får smälta ner och smaka eventuellt av med salt.

Örtolja
Mixa örter och vitlök med oljan till vackert grön färg. Smaka av med salt.

Vid servering Rör ner sparrisen i risotton, spara knopparna till garnering.


Till varmrätten serverades Valpolicella.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar