tisdag 2 november 2010

Saffranssnaps


Årets julsnaps står nu och drar och skall göra det under sju dagar.

Det är första gången jag gör saffranssnaps så det skall bli spännande att smaka :-)


ca 1 l

2 påsar saffran
1 stor apelsin, skalet
1 stor citron, skalet
ca 10 dl brännvins special
1-2 msk likörbody

Gör så här:

Skala frukten tunt med en potatisskalare, så lite som möjligt av det vita beska.

Blanda samman allt med 5 dl brännvins special i en glasburk, låt stå ca 7 dagar och kom ihåg att skaka burken 1-3 gånger varje dag.

Sila sedan snapsen i ett kaffefilter 1-2 gånger.

Späd snapsen med brännvins special till 1 liter och smaksätt med 1-2 msk likörbody.

Lagra snapsen i minst en vecka men gärna längre.


Likörbody

Kok 1
3 dl socker
2 dl vatten
1 krm citronsyra

Kok 2
2 dl socker
1 dl vatten

Gör så här:
Koka samman allt i kok 1 på svag värme i 20 minuter

Sjud allt i kok 2 tills det klarnar, ca en minut.

Blanda ihop kok 1 och 2 och häll upp i en ren flaska som förvaras i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar