fredag 30 oktober 2009

Mockatårta


När min svärmor fyllde 70 år frågade jag vilken tårta hon har gillat bäst av alla hennes födelsedagar. Hon nämde då att när hon var barn brukade hon få Mockatårta.

Jag bestämde mig då för att göra en Mockatårta till eftermiddagen då vi skulle fira henne.

Vilken tur att jag hade boken "Stora kokboken - Hushållets uppslagsbok i alla matfrågor" eftersom jag aldrig hade bakat en sådan tårta tidigare. Det var inte så svårt som det verkade först när jag läste receptet men det var heller inte lika lätt som en vanlig jordgubbstårta.

Hur som helst är jag glad att jag gjorde den och jag fick en hel del hjälp av min man. Jag kommer absolut göra den igen men jag kommer att leta efter ett annat recept på maräng.


8-10 bitar

Sockerkaksbotten
3 ägg
1.5 dl socker
3/4 msk vetemjöl
3 msk potatismjöl


Gör såhär:
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Smöra och brödbeströ en springform med löstagbar kant.
3 Blanda samman båda mjölsorterna.
4 Vispa gulorna och 1 vita en stund.
5 Vispa de övriga vitorna till hårt skum.
6 Blanda mjöl med äggsmeten, tillsätt tillsist vitorna och vispa försiktigt samman det hela.
7 Slå all smeten i den iordninggjorda formen.
8 Grädda sockerkakan omedelbart i omkring 30 minuter.
9 Stjälp försiktigt upp sockerkakan och låt den kallna.

Marängbotten
3 äggvitor
1,5 dl strösocker

Gör såhär:
1 Sätt ugnen 140 grader.
2 Lägg smörpapper som du smöra och brödbeströr i en springform med löstagbar kant.
3 Vispa samman vitorna och sockret till hårt skum.
4 Bred ut marängmassan i den iordninggjorda formen.
5 Grädda marängen i omkring 1,5-2 timmar, marängen skall bli ljusbrun och släppa kanterna.
6 Stjälp försiktigt upp marängbotten och låt den kallna.

Mockakräm
1 ägg
2 tsk potatismjöl
2 msk strösocker
1 dl starkt kaffe
1 dl vispgrädde
1,5 msk smör

Gör såhär:
1 Vispa samman alla ingredienserna utom smöret i en kastrull.
2 Sjud (ej koka) krämen under kraftig vispning tills den är tjock, porös och glansig.
3 Vispa den då och då, tills krämen svalnat, tillsätt därefter smöret i små klickar och vispa ytterligare så att smöret löser sig.

Mockasmörkräm
1,5 dl strösocker
1,5 dl starkt kaffe
6 äggulor
300 gram smör

Gör såhär:
1 Koka socker och kaffe på medelvärme i omkring 30 minuter till en simmig lag som trådar sig.
2 Häll under kraftig vispning den heta kaffelagen över de söndervispade äggulorna.
3 Låt blandningen under vispning svalna.
4 Rör smöret mjukt och vispa ned lite åt gången i äggblandningen.

Skär krämen sig, arbeta den kraftigt så blir den åter slät. Är krämen grå , kan den göras klarare genom att man tillsätter ytterst lite upplöst röd karamellfärg.

Sätt ihop tårtan såhär:
1 Skär sockerkakan i två bottnar.
2 Lägg den ena sockerkaksbotten på ett tårtfat och bred hälften av mockakrämen på sockerkasbottnen.
3 Lägg marängbotten ovanpå och bred ut resterande mockakräm.
4 Lägg på den andra sockerkasbotten
5 Bred ut mockasmörkräm över hela tårtan, se till så att hela tårtan täcks in.
6 Häll resterande av mockasmörkrämen i en sprits och dekorera tårten med den mockasmörkräm som finns kvar.
7 Dekorera tårtan ytterligare med hackad choklad, chokladkaffebönor, cocktailbär, skållad hackad mandel eller skuren pistagemandel.
8 Ställ tårtan omedelbart kallt fram till serveringen.

1 kommentar:

  1. Tårtan var helt underbart god.
    Detta var verkligen överkurs i matkonst. Ni gjorde ett suveränt teamwork du och Martin för att vi sedan skulle få avnjuta den.
    Tilläggas kan att stora kokboken är upplaga från 1940 - 50 någon gång. Era dokumentationsbilder är fantastiska.

    Kram från 70-åringen

    SvaraRadera