tisdag 14 juni 2011

Grillad Flankstek


I januari i år åt jag för första gången flankstek på den här restaurangen och det är nog bland det godaste jag har ätit.

Därför gav vi oss på att köpa hem en bit flankstek i helgen för att lägga på grillen.


4-6 port


1 kg flankstek

Marinad:
1 msk oxfond
1 kork Hickory Liquid Smoke
2 tsk salt, BBQ Selection Hickory (Falksalt)

3 msk tomatpuré
0,5 dl matolja

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser till marinaden och pensla steken. Låt stå i några timmar, gärna över natten.

Grilla flanksteken i ca 30 min minuter på hög värme. Den vår gärna vara lite röd inuti.

måndag 13 juni 2011

Grillade kycklinglårfiléer


Jag är lagar inte kyckling speciellt ofta, varför vet jag faktiskt inte. I helgen var det dock dags och slänga på kycklinglårfiléer på grillen eftersom det var både fest och fantastiskt väder. :-)


4-6 port


1 kg kycklinglårfiléer

Marinad:
1 msk curry
0,5-1 dl Heinz curry sauce
salt efter smak
svartpeppar efter smak

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser till marinaden och pensla lårfiléerna. Låt stå i några timmar, gärna över natten.

Grilla kycklinglårfiléerna i 20-25 minuter på medelhög värme.

Se till att att det är genomgrillat.

söndag 12 juni 2011

Grattis Petra & Fredrik!


Det var finalvärdarna Petra och Fredrik som tog hem segern i vår egna omgång av "Halv 8 hos mig".

STORT Grattis till er!!! :-) Ni bjöd på en fantastisk kväll!


Tack också till er övriga som deltog!

Halv 8 hos mig (Petra & Fredrik)


Den 14 maj var det final för "Halv åtta hos mig", denna gång var det Petra & Fredrik som var värdpar.

Som vanligt var det en väldigt trevlig tillställning, god mat och många skratt :-)

Det kändes dock lite tråkigt att det var sista gången :-( men vi kommer troligtvis att köra igång en liknade variant till hösten :-)

På återseende!

Fyllda krustader


Krustader är något jag ofta bjuder på själv som till tugg så därför föll jag som en fura när jag provade dessa! :-)


8 port

Recept kommer så fort jag har fått det av värdparet.


Till tilltugget serverades Leth´s Have Pink (nr 94236)

Svampfyllda tortellini med parmesanost och pinjenötter


Att äta pasta till förrätt var premiär för mig :-) Maträtten var väldans god så jag kommer absolut att laga den själv.


8 port

Recept kommer så fort jag har fått det av värdparet.


Till förrätten serverades Bolgarello (nr 2340)

Fylld fläskfilé med sparris- och getostrisotto


Till varmrätt fick vi fläskfilé med en krämig risotto som var otroligt god!


4 port


600 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm peppar
Smör till stekning

Risotto
1 gul lök, hackad
0.5 dl olivolja
3 dl arborio-, avorio- eller carnaroliris
2 dl vitt vin
5-7 dl grönsaksbuljong av tärning, kokhet
100 g fransk getost i smulor
Salt
1 knippe sparris i munsbitar
Olja till stekning

Örtolja
2 dl färska örter tex basilika, timjan och gräslök
1 vitlöksklyfta, skalad
1 dl olivolja
1 krm salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.

Salta, peppra och bryn fläskfilén i smör. Stek färdigt i ugnen till 67 gradig innertemperatur, ca 20 minuter. Ta ut köttet och låt vila under folie ca 10 minuter

Risotto
Fräs löken lätt i oljan. Rör i riset och fräs hastigt innan du häller på vinet. Låt vinet koka in på svag värme under regelbunden omrörning. Späd sedan vidare med buljongen allt eftersom vätskan kokar in. Rör om ofta så det inte bränner fast.

Fräser sparrisbitarna mjuka i oljan i het panna.

När risotton är krämig med lite tuggmotstånd, efter ca 25-30 minuter, rör ner osten så den får smälta ner och smaka eventuellt av med salt.

Örtolja
Mixa örter och vitlök med oljan till vackert grön färg. Smaka av med salt.

Vid servering Rör ner sparrisen i risotton, spara knopparna till garnering.


Till varmrätten serverades Valpolicella.

Semifreddo med kanderad nötblandning och kolasås


Finalmiddagen avslutades med en härlig semifreddo.

Något jag inte
jag trodde jag skulle gilla, ack så fel jag hade! Detta kommer jag med all säkerhet göra längre fram.


8 port

1 dl vatten
0,5 dl earl grey, teblad
1 tsk kanel
1,5 dl socker
9 st äggulor
4,5 dl grädde

Kanderad nötblandning:
1,5 dl socker
4 dl grädde
1 krm salt
2 tsk smör
150 g blandade nötter, rostade

Semifreddo:
Koka upp vatten. Lägg i teblad och låt dra 4–5 minuter. Sila av teet, pressa det gärna för att få ut all vätska. Blanda ner socker och kanel i tedrycken. Vispa ner teblandningen i äggulorna och vispa tills det blir ljust och luftigt. Vispa grädden och vänd ner i äggvispet till en slät blandning. Häll upp i en form eller i portionsglas. Ställ i frys tills semifreddon stelnat. Servera med kanderad nötblandning.

Kanderad nötblandning:
Värm grädden till kokpunkten. Smält socker i en kastrull och låt det värmas tills det blir en gyllene karamell. Slå grädden över karamellen. Det kommer koka häftigt. Låt koka ihop till en sås. Tillsätt smör och salt. Rör ner nötterna. Ringla såsen över semifreddon precis innan servering.


Till desserten serverades Vecchioflorio, ett mycket gott dessertvin.

Halv 8 hos mig (Tina & Martin)



Jag och Martin var tredje paret ut i "Halv åtta hos mig" och det var den sista april som middagen ägde rum.

Som de tidigare middagarna så var det god mat och många skratt :-)

Västerbottengratinerade tunnbrödsstänger


Vi startade vår halv 8 hos mig middag med lite bubbel och tilltugg.

Dessa tänger är salta och goda och passar utmärkt till skumpa.


4-6 port

2 mjuka tunnbröd
3 dl finriven Västerbottenost
1 tsk flingsalt

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela varje tunnbröd i ca 8 långa remsor.

Fördela osten på alla remsor och lägg dem lite glest på en plåt med bakplåtspapper, smula över flingsaltet.

Grädda bröden tills osten smält.

Ta ut bröden och låt svalna en aning.

Låt temperaturen i ugnen stiga till 250 grader och sätt på ”grill”-funktionen. Grilla bröden krispiga i några minuter, tills kanterna på tunnbröden blir lite gyllenbruna.

Låt svalna.


Till tilltugget serverade vi Sesto Senso (nr 7720)