söndag 4 juli 2010

Smögentårta



Om man inte är allergisk eller inte tycker om skaldjur kan det nog aldrig bli fel att servera det som förrätt.

Denna fantastiska smögentårta bjöd vi våra vänner på igår, den var otroligt god så jag rekommenderar alla att prova den!


8 bitar


Botten:

7 skivor kavring

75 g rumstempererat smör


Fyllning:

400 g räkor med skal

4 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1 burk färskost med pepparrotsmak

0,5 dl finhackad dill

2 msk röd stenbitsrom

1 liten finhackad rödlök

4 gelatinblad


Garnering:

100 g räkor med skal

1 citron i tunna skivor

1 burk röd stenbitsrom

dill


Gör såhär:

Mixa smör och kavring till en smulig massa. Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. Ställ kallt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med 2 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.


Krama ur gelatinbladen ordentligt. Värm 2 dl crème fraiche försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. Häll ner detta i blandningen och rör om ordentligt. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.


Garnera tårtan innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, citronskivor och dillkvistar.






lördag 3 juli 2010

Äggmacka


Idag blev det en riktigt nyttig och god helgfrukost.

Jag åt hembakat bröd med skivat hårdkokt ägg med kaviar, till det drack jag juice på färska jordgubbar och apelsin.

Mums!

torsdag 1 juli 2010

Dagens mat, grillade hamburgare


Idag grillade vi hemmagjorda hamburgare med hembakat hamburgerbröd, vi fuskade lite med djupfrysta pommes frites :-)

Fräsch potatissallad


Denna är min nya favorit när det gäller potatissallad, den är otroligt god och väldigt fräsch.

Vi hade den på midsommarafton till det grillade köttet på kvällen, det blev en hit :-)


6 port


1 kg små färskpotatis

2 knippen färsk sparris

16 pärltomater

2 nävar jungfrusallad, eller lite bladpersilja

2 msk pinjenötter

4 msk olivolja

2 msk pressad lime

2 nypor salt


Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader.


Skrubba potatisen. Om färskpotatisen är av den lite större sorten – skär den i halvor eller kvartar. Lägg potatisen i en ugnspanna, droppa på olivolja och salt och vänd runt. Stek i ugnen cirka 25 minuter. Skaka om plåten efter halva tiden.


Bryt av den nedre träiga delen på sparrisen. Lägg sparrisen i kokande saltat vatten och koka i tre minuter. Spola med kallt vatten så att kokningen avstannar och skär varje sparris i tre bitar.

Dela tomaterna i halvor.


Rör ihop dressingen (olivolja och pressad lime).


Lägg sallad eller persilja, potatis, sparris och tomater på ett fat. Ringla över dressingen. Strö på pinjenötterna, lätt rostade i torr panna.



Dagens mat, grillspett


I måndags satt vi på altan för första gången och åt middag i år, vi åt grillspett med ugnsbakad färskpotatis och fetaoströra